Manifest: onderteken en doe mee!

Geplaatst op 11 juli 2022

De jeugdzorg is dagelijks in het nieuws. Ondanks veel goede bedoelingen geven jongeren, kinderen en ouders massaal aan dat zij zich niet gehoord, gezien en geholpen voelen. Jeugdwerkers lopen weg. Gemeenten klagen over tekorten. Het moet anders. En er zijn ook al veel mensen die aan alternatieven werken. Daarom is er vanuit de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg nu een Manifest met de titel: Geef kinderen hun vrijheid terug. Laat ieder kind zichzelf zijn. Met het Manifest willen de opstellers mensen in het land inspireren om te kiezen voor een radicaal nieuw verhaal. Teken ook en doe mee!

Totstandkoming Manifest

Zoals je hier uitgebreider kunt lezen, hebben we vanuit Radicale vernieuwing jeugdzorg veel mensen gesproken die op alle niveaus bij de jeugdzorg betrokken zijn. Daaruit bleek dat veel hulpverleners en organisaties hun best doen om kinderen, jongeren en ouders te helpen. Maar tegelijkertijd voelen betrokkenen zich gevangen in een web van systemen, wetten en regels. Uit alle ervaringen wordt duidelijk dat we in onze samenleving vooral symptomen proberen te bestrijden. Zoals de hoog opgelopen kosten beheersen. Of meer samenwerking tussen hulpverleners proberen te regelen. Maar het gaat heel weinig over de oorzaken en waar kinderen, jongeren en ouders echt behoefte aan hebben.

Een belangrijke conclusie uit alle gesprekken is dat veel kinderen helemaal niet in de jeugdzorg terecht hadden hoeven komen. En als dat wel gebeurt, we veel meer betrokken moeten zijn bij het zoeken naar oplossingen. Ten diepste gaat het erom dat een kind vrij en zichzelf moet kunnen zijn. Helaas is dat nu nog niet het geval in onze samenleving. Het Manifest benoemt dit kort en krachtig. En benoemt vooral ook wat er in de basis nodig is en hoe we dat mogelijk kunnen maken.

“We moeten elkaar inspireren om andere dingen te gaan doen”

In de vernieuwingsbeweging hebben we de ideeën onderliggend aan het Manifest uitgebreid besproken, voor we die samenbrachten in het Manifest dat we nu breed verspreiden. Ook tijdens de inspiratiebijeenkomst eind april met kinderen, jongeren, ouders en professionals:

Het doel van het Manifest is dat we zoveel mogelijk mensen kunnen raken. Maar ook initiatieven, gemeenten, ministeries, regering, jeugdzorgorganisaties, scholen en anderen die betrokken zijn bij de ondersteuning aan kinderen en jongeren. En dat zij het manifest ondertekenen en delen in hun netwerken. Als hulp om ertoe te komen dat we in het hele land gaan doen wat nodig is zodat ieder kind vrij en zichzelf kan zijn. De beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg ondersteunt individuen, initiatieven en partijen hierbij – en zorgt voor acties en verbinding.

Onderteken ook!

  • Wordt niet zichtbaar bij je ondertekening, kan anoniem
  • Wordt niet zichtbaar bij je ondertekening
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meedoen

Wat je kunt doen om te kiezen voor het nieuwe verhaal

Wij – ouders, leerkrachten, hulpverleners, jongerenwerkers en andere betrokkenen in het leven van kinderen – kunnen afstappen van strakke opvattingen over dat wat hoort of normaal is. En we kunnen ons realiseren dat leven in vrijheid, vreugde en veiligheid het belangrijkste is. Daarbij kunnen we erkennen dat het bij opvoeden en ontwikkeling om een hobbelig pad gaat. Omdat het tijd, ruimte en vertrouwen vraagt in de veerkracht van kinderen. Want: meestal komt het goed.

En als professionele ondersteuning bij de ontwikkeling van kinderen een absolute must is, zorgen we er óók dan voor dat een kind gewoon kind kan zijn. Met alles wat voor hem of haar belangrijk is; leven in vrijheid, vreugde en veiligheid. Daar kunnen jij en ik, wij allemaal, iets aan doen. Wat? Dat weet jij zelf (uiteindelijk) het beste.

“Het samenbrengen van mensen rondom dit onderwerp is een van de oplossingen: de vuurtjes van vernieuwing ontsteken.”

In de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg bouwen mensen aan een samenleving op basis van dit nieuwe verhaal. We zijn ook acties aan het bedenken om het Manifest zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. Als je wilt, kun je aanhaken en je laten inspireren en verbinden met anderen die onderzoeken hoe hier volgende stappen in te zetten. Laat ons in elk geval graag weten hoe jij hier aan werkt! Bijvoorbeeld via een reactie onder dit bericht of via de pagina ‘Praat mee’ .

A) Individu

Je kunt je als individu (verder) inzetten voor wat we in het Manifest beschrijven en voor de droom van onze beweging. Op verschillende manieren kun je via ons netwerk halen en brengen: inspiratie, ideeën, kennis, kunde, netwerken, middelen of nog anders. We kijken graag met je welke vorm bij jou past.

In ons netwerk verbinden we kinderen, jongeren, ouders, hulpverleners of bijvoorbeeld beleidsmakers die dat willen ook met elkaar, met initiatieven, organisaties en gemeenten. Zodat zij elkaar kunnen inspireren, dilemma’s/uitdagingen kunnen bespreken, van en met elkaar leren of krachten bundelen. Er is van alles mogelijk.

Meer weten? Mail rvjeugdzorg@loc.nl, bel 030 284 3200 of maak een profiel op dit sociaal platform.

B) Initiatief/organisatie

Ook als initiatief of organisatie kun je je (verder) inzetten voor wat we in het Manifest beschrijven en voor de droom van Radicale vernieuwing. Op verschillende manieren kun je in ons netwerk halen en brengen: zoals via ideeën, kennis, kunde, netwerken, inspiratie of middelen. We kijken graag met je welke vorm bij jullie past.

In ons netwerk verbinden we betrokkenen bij initiatieven/organisaties die dat willen ook met elkaar of met anderen die van betekenis kunnen zijn bij de vernieuwing. Zodat zij elkaar kunnen inspireren, dilemma’s en uitdagingen kunnen bespreken, van en met elkaar kunnen leren of krachten gaan bundelen. Er is van alles mogelijk.

Meer weten? Mail rvjeugdzorg@loc.nl, bel 030 284 3200 of maak een profiel op dit sociaal platform.

C) Gemeente

Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen bij het realiseren van het Manifest en de droom van Radicale vernieuwing. Hier schrijven we daar nog meer over (zie paragraaf 5).

De gemeente zelf hoeft niet leidend te zijn. Juist koplopers voor vernieuwing, zoals kinderen en jongeren zelf, ouders, mensen uit het onderwijs, jongerenwerkers en jeugdhulp-professionals kunnen samen met gemeenten het verschil maken. Enthousiast? Neem graag contact op om te verkennen wat we met elkaar kunnen betekenen.

Meer weten? Mail rvjeugdzorg@loc.nl, bel 030 284 3200 of maak een profiel op dit sociaal platform.

Download artikel als PDF

Praat mee! (4)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

F Jans 1 jaar geleden

Is er al een aanpak op komst voor nepmeldingen VT en belaging en rechtsbescherming met meer dan 6 procedures per half jaar? Politie adviseert contactverbod waar jeugdzorg tot contact dwingt. Onderwerp lijkt in de Tweede Kamer te zijn blijven hangen.

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 1 jaar geleden

Wat een verschrikkelijke situatie die je beschrijft!

Mijn collega geeft aan dat volgende week gestemd wordt over een heel aantal moties over jeugdbescherming. Het overzicht van de moties waar het om gaat kun je hier vinden: www.tweedekamer.nl/…gen/detail

Misschien kan dat meer duidelijkheid bieden.

Ter informatie, we zijn vanuit Radicale vernieuwing jeugdzorg aan het onderzoeken of we iets kunnen betekenen als het gaat om de manier waarop er nu omgegaan wordt met meldingen. Want daar gaat heel veel mis. Hier kun je er al iets meer over lezen: www.rvjeugdzorg.nl/…t-de-knel/

Prettig weekend.

Reageer op dit bericht
Bernard Fritzsche 1 jaar geleden

Uit eigen ervaring en waarneming kan ik stellen dat ondanks alle goede bedoelingen van het personeel de organisatie kampt met veel bureaucratie, is star, hoog verloop en een gebrek aan kwaliteit. Tegenspel van ouders en /of grootouders wordt niet geapprecieerd. Wij hebben veel steun gehad aan het boek “Paraplu voor pleegouders”. van Mariska Kramer. Echt een aanrader in de wereld van jeugd-/pleegzorg.

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 1 jaar geleden (bewerkt)

Dag Bernard, bedankt voor het delen van je ervaring. Dat horen we helaas vaker en het is een van de aanleidingen tot het maken van dit manifest. Dank ook voor het delen van je tip! Daar is dit platform ook voor bedoeld.

Verder ben ik nieuwsgierig, ben jij de Bernard Fritzsche die met de cliëntenraad het initiatief heeft genomen om met Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg aan de slag te gaan bij een (verpleeghuis)zorgorganisatie (Vrijwaard?)?
Zo ja, (hoe) zie jij misschien ook mogelijkheden voor Radicale vernieuwing jeugdzorg? Mogelijk niet direct via de organisatie gezien wat je daarover schrijft, maar wellicht dat je wel met mensen in je omgeving krachten zou willen bundelen via onze landelijke beweging?

Met een hartelijke groet,

Douwe Dronkert
Team Radicale vernieuwing

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese